2010-04-26 14:46:28• hírek • Tóth Klarissz

Túlsúly és bánat kapcsolata

Számos ország lakosságára nézve egyre nagyobb gondot okoz a helytelen táplálkozás, az ebből adódó elhízás pedig népbetegségnek számít. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) az elhízást 1987-ben hivatalosan is betegséggé nyilvánította.

Románia lakosságának súlygyarapodására vonatkozó statisztikai adatok szerint az emberek több mint 30 százaléka túlsúlyos, illetve 50 százalékuk állandó súlyproblémával küszködik. Különbséget kell tenni elhízás, túlsúly és kóros elhízás (adipozitás) között. Akinek a testsúlya, a testmagasságához viszonyítva a normálisnál mintegy 20 százalékkal nagyobb, túlsúlyosnak számít. 25 százalék elhízásnak minősül, míg 30 fölötti érték esetében már kóros elhízásról beszélünk. A WHO adatai szerint a túlsúly Európában az utóbbi 15 évben 45 százalékkal növekedett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy túlsúly esetén a romániai lakosság mindössze egy százaléka fordul orvoshoz, pedig a haskörfogatot havi rendszerességgel ajánlott mérni. Kevesen tudják, hogy az ideális derékbőség nők esetében nem haladhatja meg a 80 cm-t, míg férfiaknál a 94 centimétert.

Számos betegedés hátterében a túlsúly áll

Ilyen többek között a magas vérnyomás, a szív- és keringési betegségek, a cukorbetegség. A fokozatosan lerakódó súlyfölösleg hatással van a szívbetegségek kialakulására, és jelentős mértékben növeli a szívinfarktus kockázatát is. Ugyanakkor az epeköves bántalmak, az alvás során bekövetkező légzésmegállás, a szívkoszorúér-betegségek, az ízületi kopás, a magas vérnyomás és egyes daganatos megbetegedések kialakulása is összefügg a súlyfölösleggel. A túlsúly hátterében mozgáshiány, rendszertelen étkezés, ülő életmód, hormonzavar, anyagcsere-rendellenesség, de pszichés problémák is állhatnak.

Az „önkéntelen túlevés" súlyfölösleg lerakódásához vezet, amiből könnyen „bánatháj" (zsírpárna) lesz, ami védőpárnaként rakódnak le az érintettekre, ennek hátterében pedig pszichoszomatikus problémák húzódnak meg. Egy megoldatlan lelki probléma vagy egy kielégítetlen lelki szükséglet súlyfölösleg formájába rakódik le. Ezért sok esetben a túlsúly nem oldható meg fogyókúrával, a lelki problémákat is orvosolni kell. A test némi fáziskéséssel, csak a lelki probléma után produkál súlyfölösleget. A pszichoszomatika szerint a bánatháj lerakódása a nagyfokú szeretet-, figyelem-, törődés- és megértés hiánya miatt rakódik le. Párkapcsolati szinten pedig azt jelzi, hogy valami nincs rendben a kapcsolatban, a csalódás és a tehetetlenség érzése miatt testzsír raktározódik el. Mielőtt bárki meggondolatlanul drasztikus fogyókúrába kezdene, vegye jobban szemügyre lelkiállapotát is: az öröm nélküli élet ugyanis függőségekhez-, a szeretethiány pedig depresszióhoz és túlsúlyhoz vezethet!


Az öröm nélküli élet függőségekhez, a szeretethiány pedig depresszióhoz és túlsúlyhoz vezethet!

Az öröm nélküli élet függőségekhez-, a szeretethiány pedig depresszióhoz és túlsúlyhoz vezethet!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: